Vīns kā zāles

Antioksidanti kā sargi

Organisma šūnu var salīdzināt ar viduslaiku pilsētu, kuru apjož aizsargmūris. Pie vārtiem stāv sardze. Ienaidniekam ieeja liegta. Taču, ja brīvo radikāļu armija pieaug, tie apmāna sargus un ielaužas mūrī. Vienīgi antioksidanti var nomierināt agresīvo uzbrucēju, tādējādi samazinot oksidatīvo stresu un ilgāk saglabājot šūnas membrānas, neskartas un jaunas.
Antioksidanti – mazina nogurumu, paaugstina imunitāti, uzlabo ādas izskatu, bet galvenais – aizkavē novecošanos.

Brīvie radikāļi mūsu ķermenī veidojas nepārtraukti. Ja mēs neuzņemtu antioksidantus ar uzturu, ķermenis tiktu iznīcināts. Zinātnieku un Pūces vīndaru interese bija noskaidrot, vai antioksidanti, kurus bagātīgi satur sulas, pēc raudzēšanas vīnā saglabājas vai ne. Tika veikts pētījums.


Andrejs Šķesters, PhD asoc. prof. Dr. biol.;
Rīgas Stradiņa universitātes
DDVVI Bioķīmijas laboratorijas vadītājs

Vīna “dzīvības spēks”

RSU Bioķīmijas zinātniskās laboratorijas
pētījuma atzinums:

Vīna darītavas Pūce vīnos pēc raudzēšanas vielas ar antioksidantu un/vai antiradikāļu īpašībām, kas sākotnēji bija novērotas sulās, pārgāja visos vīnos. Zinātniekus pārsteidza, ka vairākos vīnos, sulai rūgstot, bioķīmiskās reakcijas rezultātā vielu antioksidatīvās spējas pat pieauga.

Antioksidanti Pūces vīnos:

Mellene 2995 mg/mL
Cidonija 1581,3 mg/mL
Ābols-Aronija 1003,5 mg/mL
Upene 905,3 mg/mL
Ābols 806,3 mg/mL
Ābols-Brūklene 612,3 mg/mL
Ābols-Pīlādzis 503 mg/mL
Ķirbis 463,4 mg/mL
Jāņoga 277,9 mg/mL
Ērkšķoga 214,1 mg/mL
Rabarbers 167,5 mg/mL
Pienene 65,5 mg/mL

Pūces vīnu  prezentācija
Pasaules Zinātnes & Vīna II kongresā
Portugālē, Porto 2021

Skatīt prezentāciju PDF formātā