Vīns kā zāles
Antioksidanti kā sargi
Organisma šūnu var salīdzināt ar viduslaiku pilsētu, kuru apjož aizsargmūris. Pie vārtiem stāv sardze. Ienaidniekam ieeja liegta. Taču, ja brīvo radikāļu armija pieaug, tie apmāna sargus un ielaužas mūrī. Vienīgi antioksidanti var nomierināt agresīvo uzbrucēju, tādējādi samazinot oksidatīvo stresu un ilgāk saglabājot šūnas membrānas, neskartas un jaunas.
Antioksidanti – mazina nogurumu, paaugstina imunitāti, uzlabo ādas izskatu, bet galvenais – aizkavē novecošanos.
Brīvie radikāļi mūsu ķermenī veidojas nepārtraukti. Ja mēs neuzņemtu antioksidantus ar uzturu, ķermenis tiktu iznīcināts. Zinātnieku un Pūces vīndaru interese bija noskaidrot, vai antioksidanti, kurus bagātīgi satur sulas, pēc raudzēšanas vīnā saglabājas vai ne. Tika veikts pētījums.
Andrejs Šķesters, PhD asoc. prof. Dr. biol.;
Rīgas Stradiņa universitātes
DDVVI Bioķīmijas laboratorijas vadītājs
Vīna “dzīvības spēks”
RSU Bioķīmijas zinātniskās laboratorijas
pētījuma atzinums:
Vīna darītavas Pūce vīnos pēc raudzēšanas vielas ar antioksidantu un/vai antiradikāļu īpašībām, kas sākotnēji bija novērotas sulās, pārgāja visos vīnos. Zinātniekus pārsteidza, ka vairākos vīnos, sulai rūgstot, bioķīmiskās reakcijas rezultātā vielu antioksidatīvās spējas pat pieauga.
Antioksidanti Pūces vīnos:
Mellene | 2995 mg/mL |
Cidonija | 1581,3 mg/mL |
Ābols-Aronija | 1003,5 mg/mL |
Upene | 905,3 mg/mL |
Ābols | 806,3 mg/mL |
Ābols-Brūklene | 612,3 mg/mL |
Ābols-Pīlādzis | 503 mg/mL |
Ķirbis | 463,4 mg/mL |
Jāņoga | 277,9 mg/mL |
Ērkšķoga | 214,1 mg/mL |
Rabarbers | 167,5 mg/mL |
Pienene | 65,5 mg/mL |